Home Zanimljivosti
Srijeda, 21 Veljača 2018
Zanimljivosti
Presušilo Modro jezero, na dnu odigrana utakmica Vilenjaci - Vukodlaci

Vilenjaci i Vukodlaci danas su odigrali utakmicu na najvećem stadionu na svijetu – dnu presušenog Modrog jezera. Rezultat je, prema prethodnom dogovoru, bio neriješen, no utakmica je prekidana u nekoliko navrata zbog poteškoća sa suđenjem, a u sedmoj minuti utakmicu je prekinuo porod!

Naime, budući da je imotsko rodilište zatvoreno, a trudnica nije imala vremena ići do Splita, porod se odvijao u grotlu Modrog jezera. Utakmica je nekoliko puta prekinuta i zbog problema sa suđenjem. Naime, sudac se morao konzultirati sa sudom u Sinju, budući da je taj sud nadležan za sva suđenja u Imotskom, pa tako i za ovo suđenje. Naravno, sve ovo bile su parodije na aktualno stanje u Imotskom, a trudnicu je glumio Ado Kusić.

Više...
 
Ante i Mario Grančić, Imoćani svjetski prvaci u boćanju

Još jedna sjajna vijest o imotskim sportašima.. Na svjetskom prvenstvu u boćanju koje se održava u Francuskoj Ante Grančić nekadašnji igrač BK Imotski, a sada igrač Zrinjevca iz Zagreba, postao je svjetski prvak u pojedinačnoj disciplini u kategoriji do 23 godine, dok je u disciplini par sa svojim suigračem Mariom Miličevićem zauzeo treće mjesto. U kategoriji do 18 godina Mario Grančić član BK Imotski postao je svjetski prvak u preciznom izbijanju. USIK se pridružije čestitkama našem Anti i Mariu.

 
Osvajanjem srebrne medalje Anamarija Maršić u prvoj kategoriji sportaša u Hrvatskoj!

Anamarija Maršić je ovaj vikend u Skoplju na svjetskom prvenstvu za seniore po WAKO savezu u k-boxingu, stil low kick u kategoriji do 74 kilograma osvojila srebrnu medalju. Osvajanjem medalje na svjetskom prvenstvu po pravilniku Hrvatskog olimpijskog odbora ušla je u prvu kategoriju sportaša u Hrvatskoj. USIK cestita Anamariji od srca!

 
33 godine je prošlo od mučkog ubojstva Imoćana Ante Bruna Bušića, svojedobnog vođe hrvatskih studenata

Prije trideset i tri godine, 16. listopada 1978. u Parizu je zloglasna jugoslavenska tajna policija (UDBA) likvidirala hrvatskog intelektualca, disidenta, domoljuba, za vrijeme svog studentskog života vođu hrvatskih studenata, u jednom trenutku vođu hrvatske emigracije, zagovornika slobodne, demokratske i suverene Hrvatske, Brunu Bušića. Rođen je 6. listopada 1939. godine u Vinjanima Donjim kraj Imotskog, u zaseoku Bušića Draga. Bruno Bušić bio je priznati intelektualac, književnik i publicist, dakle, vrlo obrazovan čovjek koji je istinski poznavao pravu demokraciju zapadnoga tipa u ona hladnoratovska, olovna vremena. Karizmatična osoba hrvatske povijesti i jedan od najvećih hrvatskih povijesnih istraživača dvadesetog stoljeća, pravi predstavnik turbulentnih sedamdesetih godina prošlog vijeka, desetljeća koje je označavalo nagovještaj urušavanja komunističkog režima, čiji kraj smo dočekali desetak godina nakon mučkog ubojstva Brune Bušića. Nažalost, u Imotskom i Imotskoj krajini prema našim saznanjima, nigdje nije obilježena obljetnica njegove prerane smrti.

Više...
 
'44. u Crveno jezero srušena 3 aviona

Trinaestog travnja 1944. godine Savezničke zračne snage sa baza na Siciliji krenule su svakodnevno u bombardiranje ciljeva u Njemačkoj. U jednom takvom zračnom naletu, kada se eskadrila vraćala  sa zadatka, njemačka protuzračna obrana, stacionirana na predjelu Glavine Donje kod Imotskog, uspjela je pogoditi tri američka bombardera. Jedan od njih u plamenu se srušio u grotlo Imotskog Crvenog jezera, drugi je pao na sjeverozapadne strme litice jezera, a treći se oštećen prizemljio na predjelu Gornjeg Prološca. Mnogi Imoćani krenuli su tada prema Crvenom jezeru i počeli spašavati pilote i posadu.

Da, dobro se spominjem toga dana, priča nam Sveto Dunda profesor u mirovini, koji je tada s još nekolicinom dječaka krenuo prema Crvenom jezeru kada je njemačka protuavionska paljba pogodila tri leteće američke tvrđava. Jedan avion je odmah u plamenu s cijelom posadom pao u Crveno jezero. Drugi je oštećen pao na sam rub jezera i jedan njegov dio je ostao na hridinama, a drugi se sunovratio u jezero. Pet članova posade uspjelo se spustiti padobranima u polje gdje su ih zarobili Nijemci, a jednom pilotu se zapalio padobran i poginuo je na samom rubu jezera. Nas djecu rastjerali su tadašnji vojnici koji su odmah pristigli, sjeća se prof. Sveto Dunda.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

Stranica 3 od 5