Home Kolumne
Srijeda, 21 Veljača 2018
Kolumne
Društvo bez kritike

Većina režima i vlasti u malim mjestima djeluje na sličan ili isti način. Nije uopće važno radi li se o HDZ-ovoj vlasti, komunističkoj prije nje, ustaškoj, kraljevoj ili carevoj. Sve one iz luđačko-ideoloških ili materijalno-opipljivih razloga pokušavaju izgraditi društvo bez kritike, društvo u kojem većina misli isto, sve sa ciljem lakšeg održavanja vladajuće klike na vlasti.

Želeći izgraditi nekakvo frankeštajnsko društvo u kojem će većina stanovništva svojim razmišljanjima, poslom i slobodnim vremenom biti vezana za sustav, takve vlasti uvijek izrađuju strategiju djelovanja prema narodu u kojoj se pokušava što više stanovništva vezati za stranku ili partiju na vlasti, za različite organizacije i udruge građana koje uspostavlja opet ista ta vlast, a veže ih se i radnim mjestom. Odnosno vlast odlučuje tko će imati pravo na život, a tko ne, te kako će narod provoditi svoje slobodno vrijeme i misliti. Svi koji ne pristaju biti zagovornici ili djelatni članovi takvog sustava proglašavaju se disidentima i čudacima, osobama upitna morala ili osobama čije bi ostvarenje stavova i razmišljanja dovelo do uništenja prevladavajuće ideje ili sna o idealnom društvu, bilo ono domoljubno-hrvatsko, komunističko-jugoslavensko, ustaško, integralno-jugoslavensko-monarhističko, ili carsko-kraljevsko. Apsolutno je svejedno o kakvom se sustavu radi.

Više...
 
Treba li Imoćanima svojevrsni Martin Luther King?

Piše: Martina Lešina

Već peta godina u našoj lijepoj metropoli u najvećem studentskom naselju. Jesen polako došla, ispitni rokovi pred samom kraju i pred nama slobodno vrijeme, prije predavanja, koje možemo iskoristiti kako želimo.

Kud god se okrenem plakat nekog novog studentskog događanja iniciranog  od strane par studentskih udruga koje inače slove za najveće studentske udruge u Zagrebu.

Zavičajni Klub Hercegovačkih Studenata se po mnogočemu razlikuje i odskače od drugih. Prvenstveno po broju iznimno dobro, kako osmišljenih, tako i realiziranih projekata. Nabrojat ću ih par po onom što se meni svidjelo, a zasigurno neću obuhvatiti sve. Tribine na kojima nastupaju mnogobrojni zanimljivi predavači, predstave, najbolje večernje zabave, igre na Jarunu samo su dio spektra aktivnosti koje organiziraju naši kolege iz Hercegovine. U studentskim krugovima kruži mnogo priča. Najčešće pričana je  da im financijska sredstva dolaze iz raznih izvora „hercegovačkog lobija“  te im je to ujedno glavno sredstvo motivacije za svaki trud.

Više...
 
Ukradena budućnost

Piše: Mario Tomasović

Da je na vidiku vruća politička jesen vidljivo je zadnjih dana prateći medije u Hrvatskoj, koji u udarnim terminima i na vrištećim naslovnicama pripremaju nesretni i  aferama  izbezumljeni  puk na "veliki prasak".
Taj prasak koji  bi se trebao   dogoditi  4. prosinca  ove godine  slučajno ili ne poklapa se s datumom za parlamentarne izbore.
Materijalno poharan, moralno okljaštren, duhovno  zapušten višegodišnjim grijehom propusta struktura koje ga predvode, ovaj narod, prepušten sam sebi, duboko u sebi  očajnički  traži, poput  Izraela,  svog Mojsiju.
S obzirom da je već dvadeset godina tražimo obećanu zemlju, očito pokopanu s idealima njenih najdičnijih sinova i kćeri mi živući, na  žalost, i idućih dvadeset godina smo osuđeni, baš poput naroda izraelskog, tumarati bespućima naše povijesne zbiljnosti.
Zlatno tele, prepoznavši narav i slabosti naših svjetovnih i duhovnih pastira, uzima svoj danak kroz upropaštenu nadu i velikim dijelom izgubljenu  vjeru.

Više...
 
Odljev mladih mozgova...!

Piše: Mateja Nenadić

Suvremeni način života nameće mladima potrebu ostvarivanja mnogih ciljeva.

Razmišljajući o budućnosti, mladi danas prvenstveno misle na materijalne i praktične stvari: hoće li ikada naći redoviti posao koji je ujedno i dobro plaćen, hoće li uspješno riješiti svoje egzistencijalne probleme kako bi osigurali svoju budućnost te ostatak svog života proživjeli ''ugodno i lagodno''…

Vjerujem da ćete se složit sa mnom kad kažem da su mogućnosti da se to ostvari u našem malom gradu veoma male, skoro pa nikakve…

Nije da sam jedan od onih pesimista koji tvrde da budućnosti uopće nema, ali ako se osvrnemo na ne baš sjajnu i neperspektivnu situaciju u zemlji, vrijedit će ona mudra stara izreka ''Gdje ima dima ima i vatre''…

Imotski - naš mali grad pun prirodnih ljepota i svojih posebnosti. Ali što jedan takav grad bez industrijskih zona (a time i više radnih mjesta) i bez visokih obrazovnih institucija može pružiti svojoj mladeži?! Sigurna sam da svi želimo našim mladima i nakon srednje škole omogućiti nastavak školovanja u vlastitom gradu!

Više...
 
Poezija Antuna Branka Šimića

Piše: Ante Juroš

''Pjesnici su čuđenje u svijetu…''

Malo je tko od imotskih gimnazijalaca završio srednjoškolsko obrazovanje, a da nije zapamtio ovaj stih iz pjesme ''Pjesnici'' koju je napisao Antun Branko Šimić. Taj, ali i mnogi drugi poznati stihovi, ostali su trajno urezani u kolektivnom pamćenju mnogih generacija srednjoškolaca, u različitim srednjoškolskim usmjerenjima. Antun Branko Šimić nezaobilazna je pjesnička figura u obradama i učenju na satovima hrvatskog jezika, bez obzira o tome o kojemu je usmjerenju riječ. Osim neosporne pjesničke veličine, oko Šimića i danas vlada neka mističnost, bezvremenska privlačnost, što svjedoči i spominjanje njegova lika i djela u medijima, ali u okviru emisija koje s kulturnim sadržajima i nemaju baš dodirnih točaka. Valjda je takvo što jedino još moguće u Hrvatskoj, ali to govori u prilog Šimićevoj bezvremenskoj snazi koja plijeni pažnju. O čemu zapravo govorimo?

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

Stranica 2 od 5