Home Kolumne
Srijeda, 21 Veljača 2018
Kolumne
Sanjari i ratnici

Snaga i slabost. Jakost i vedrina. Štitovi nekoga drugačijeg svijeta. Sigurnost potlačenih i prkos povjerenja. Ruka koja ne poseže za silom. Prkos povjerenja.

Ovim nizom asocijacija započinje moj kratak govor o sanjarima i ratnicima. Tako zove sve osobe koje su uspjele mijenjati svijet neki nepoznatim mehanizmima, daleko od sile i moći. Teško je govoriti o tim borcima koji baš u svojoj nesigurnosti moraju pronaći oslonac. Dok pokušavam pričati, primjećujem da je i sam jezik previše nasilan. Rečenice prisežu na jasnoću. Misao teži da zarobi stvarnost. Gramatika me tjera da riječi slažem znanim redoslijedom od kojeg nema odstupanja. Zbijeni redovi preciznosti traže svoj danak i uskraćuju prolaz magli sanjarstva. Zato sam na početku ovog teksta namjerno napisao nizove riječi koji su u sebi suprotstavljene , s ciljem da se ponište, da oslabe i da tek tako ponizne nešto progovore o vještini sanjarenja.

Više...
 
Sretan Božić ili sretni blagdani...?

Piše: don Damir Stojić

Kupujući prošle godine u jednom trgovačkom lancu negdje oko Božića na izlasku me iznenadio pozdrav blagajnice: „Sretni blagdani!“ „Sretan Božić“, odgovorio sam, na što je ona tiho i pomalo skrivečki odgovorila „Sretan Božić!“

Razlog sam saznao kasnije, kada mi je jedan prijatelj objasnio da određeni trgovački lanci zabranjuju djelatnicima čestitanje Božića, te u cilju da budu „politički korektni“ predlažu ovu alternativnu inačicu. U nekim stranim zemljama već su se razvile ozbiljne javne rasprave oko tog problema da se pod krinkom jednakopravnosti svih građana pokuša progurati radikalni oblik sekularizma koji se pokazuje kao nova i netolerantna ideologija. Pitam se kako ćemo točno graditi duh zajedništva ako jedni drugima zabranjujemo izražavanja tako važnih elemenata vlastitog identiteta.
I kakav je to točno oblik „korektnosti“ koji zabranjuje da se spominje sam izvor jedne duge tradicije koju se ovako želi odcijepiti i osamostaliti od njenog nastanka. Bismo li analogno tome trebali slaviti i „Sretan povijesni događaj“ umjesto dana nezavisnosti ili „Dan specifične fizičke aktivnosti“ umjesto „Dana rada“? Karikiram malo, ali mislim da se poanta može shvatiti.

Više...
 
Dvije, tri o Došašću.....

Piše: Andrijana Radeljić

Polako se približava Božićno vrijeme i vrijeme darivanja...Božić nam je sve bliže i bliže...U došašće, koje nas na poseban način usmjerava prema Božiću, već  smo duboko zakoračili. Božić nas na tako dubok i ljudima blizak način približava susretu s Bogom.

Pripremili smo vam dvije - tri o dolasku Svjetla da se ne zaboravi....

Svaka liturgijska godina počinje došašćem ili adventom.

To je razdoblje pred Božić, koje naviješta  Kristovog rođenje, obilježeno radošću i iščekivanjem. Sastoji se od četiri sedmice koje predstavljaju četiri tisućljeća,  koliko je po Bibliji prošlo od početka stvaranja svijeta do Kristova rođenja.

Naravno,  kao kršćani i vjernici , upoznati smo sa značenjem Božića ali ono „ iskonsko“ u Božiću, dakako, trebamo sami otkriti kroz razne običaje koji se prenose iz naraštaja u naraštaj,  putem radosti  i zajedništva.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

Stranica 5 od 5