Home Kolumne
Srijeda, 21 Veljača 2018
Kolumne
Srodne duše

Srodne duše se ne traže,one se nađu
Između kapi kiše,dok se nebo oblači;
Nesvjesno jedno drugome,potpuno,u živote zađu
Kao da vrijeme prije njih ništa ne znači.


Srodne duše se ne traže,one se nađu
Na mjestima koja,tek poslije,romantična postanu;
Sa planeta u vlastitom svemiru ne žele da sađu
Uz jedinu želju da tamo vječno ostanu.

Više...
 
Imotski u ljudima

Piše: Ante Juroš


Imotski u ljudima, pečat vječnosti duge
Nošen u dušama onih što znaju za smijeh;
Imotski u ljudima, pokopane davne tuge
Vođene iskonskim željama, čiste, uz poneki grijeh.


Imotski u ljudima, mozaik vedrine u sjaju
Lažne glume, prijetvornosti i prodane nade;
Imotski u ljudima, čvrsti kamen u mom kraju
Koji je izdržao sve-tuđince, zlo i ostale jade.

Više...
 
Nasmiješi se....sutra će biti još gore!

Piše: Ante Gudelj

Koliko puta ste čuli izraz: ''Koji sam ja baksuz…''? Koliko puta vam se dogodi da vam ništa ne ide od ruke? A vjerojatno ste se i sami dosta puta zapitali može li biti gore nego jest… E, pa odgovor je da može… Bar dosad to nije bilo upitno.

Gotovo svatko od nas ima primjer kada je išao na neki ispit, važno predavanje ili pak nešto treće, pa tako i ja imam dosta dobru kolekciju kašnjenja. Krenuo sam jednog jutra (oko 10h, ipak je to za nas studente jutro J) na važan ispit, a budući da imam nekih 40min do faksa odlučio sam da odem još prije tako da i kavicu mogu popiti prije ispita, međutim, došavši do pola puta tramvaj stane. Čekajući oko pola sata tramvaj krene i taman kad sam pomislio da sam stigao na faks na vrijeme, profesor mi zatvori vrata pred nosom i rok je propao.

Frustiranje oko svega toga ne pomaže, ali pitate se do kada će sve to trajati, jeste li možda ukleti ili je to Božja kazna. Možda sam našao odogovor na ovo pitanje.

Više...
 
KORIZMA - Kako popraviti sebe?

Čistom Srijedom započinje korizma, vrijeme u kojemu nas Crkva poziva da stavimo na kušnju našu slobodu. Korizma je vrijeme u kojemu pokušavamo ponovno zadobiti nadzor nad svojim životima, a posebno u onim područjima koja nanose ozbiljnu štetu u našim međuljudskim odnosima. Svatko od nas nosi poneku lošu naviku, grijeh protiv kojega ne pronalazi snage kako bi ga nadvladao. Pročitaj što bi ti mogao učiniti…

Kada je sv. Franjo jednoga dana prolazio pokraj crkve Sv. Damjana, u duhu je potaknut da u nju uđe i da se pomoli. Unišavši u crkvu, počeo je gorljivo moliti pred likom Raspetoga koji mu je ljubazno i dobrostivo s križa progovorio: "Ne vidiš li, Franjo, da mi se ruši kuća? Zato pođi i popravi je!" Franjo je dršćući zbunjeno odgovorio: "Drage volje ću to učiniti, Gospodine." Shvatio je, naime, da mu je to rečeno o onoj crkvi koja je zbog velike starosti prijetila da će se srušiti. Spomenute su ga riječi ispunile tolikom radošću i obuzele svjetlom da je u svom srcu osjetio kako je ono zaista bio raspeti Krist koji mu je progovorio s križa. (Legenda Trojice drugova)

Više...
 
U dlanove sam te svoje urezao

U kenotafu naše crkve Sv. Mati Slobode na Jarunu stoje uklesana imena 15,840 poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Ime je puno više od znaka. Ono u sebi sažima život. To je povijest uprisutnjena u simbolu. Jedan od središnjih trenutaka svete povijesti Izraela događa se u trenutku kada Bog Mojsiju govori svoje ime. Bog koji je do tada bio poznat tek po svojim atributima kao Silni, Jaki, Veliki i sl. dajući ime on ne govori samo o sebi – on sada govori Sebe! Otkriti nekome svoje ime znači i dati mogućnost toj osobi da me po njemu uvijek pozove. A može li itko ostati posve hladan na zvuk svoga imena? Priča jedne studentice s kojom sam razgovarao događa se pred kenotafom naše crkve. Domovinski rat je njezin život zahvatio još prije rođenja. Oca kojeg je odveo ona nikad nije upoznala. A tada je, šetajući, vidjela upisano i njegovo ime. I tada je snažno osjetila njegovu prisutnost. I tada je osjetila mir.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

Stranica 3 od 5