Home Novosti Podružnica Split Imotski studenti traže da se studentskom domu u Splitu dodijeli ime Franje Tuđmana
Srijeda, 21 Veljača 2018
Imotski studenti traže da se studentskom domu u Splitu dodijeli ime Franje Tuđmana

Udruga studenata Imotske krajine pokrenula je akciju potpisivanja peticije kojom se traži da se novom studentskom domu u Splitu, čiji se završetak izgradnje očekuje u proljeće iduće godine, dodijeli ime po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

"U proteklih pet dana peticiju je potpisalo oko 800 pretežito studenata, a potpise ćemo prikupljati do 20. prosinca ove godine. Nakon toga peticiju ćemo na razmatranje proslijediti Rektoratu i Upravnom vijeću splitskog Studentskog centra, te ministru znanosti, obrazovanja i športa Željku Jovanoviću", izjavio je danas na konferenciji za novinare u Studentskom domu „Bruno Bušić“ u Splitu predsjednik Udruge studenata Imotske krajine Josip Bušić.

Po njegovim riječima među potpisnicima peticije su i istaknute osobe iz javnog života: predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, bivši izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, novinar i publicist Tihomir Dujmović, ravnateljica Studentskog centra u Splitu Gordana Raos, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije Zdravko Omrčen, gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić, načelnik općine Dugopolje Zlatko Ževrnja, te Željko Dilber kum generala Ante Gotovine i dugogodišnji hrvatski uznik u Sjedinjenim Američkim Državama Zvonko Bušić.

Naglasio je da su prijedlog o imenovanju novog studentskog doma u Splitu po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu poduprli i Savjet mladih grada Splita, te Savjet mladih splitsko-dalmatinske županije.

Predstavnik Udruge studenata splitskog Sveučilišta Marijan Bašić je istaknuo kako je pod vodstvom Franje Tuđmana ostvaren stoljetni san Hrvata o slobodi, suverenosti i stvaranju vlastite države.

 

"Nedavna je oslobađajuća haaška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču amnestirala i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana jer je tom presudom skida lažna optužba da je oslobodilačka akcija Oluja bila navodno 'združeni zločinački pothvat' . To znači da će budući hrvatski naraštaji učiti kako je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački, Franjo Tuđman jedna od najvažnijih osoba cjelokupne hrvatske povijesti, a generali Gotovina i Markač hrvatske legende", rekao je Marijan Bašić.

Predstavnik Savjeta mladih grada Splita Marijo Popović je rekao kako je davanje imena studentskom domu u Splitu po Franji Tuđmanu najmanje što studenti i mladi mogu učiniti za prvog hrvatskog predsjednika s obzirom na veličinu njegova djela.