Home Zanimljivosti Intervju našeg predsjednika za Podbablje portal
Nedjelja, 25 Veljača 2018
Intervju našeg predsjednika za Podbablje portal

Nakon prošlotjedne nove Izborne skupštine USIK-a (Udruge studenata Imotske krajine) u Imotskom, na kojoj je izabrano novo vodstvo, predsjednik te udruge Josip Bušić podijelio je razmišljanja i stavove za naš portal, te progovorio o daljnjim planovima u budućnosti i skorašnjim lokalnim izborima u Imotskoj krajini.   

Prošli tjedan održana je nova Skupština USIK-a u Imotskom, na kojoj si ponovno izabran za predsjednika. Koliko si zadovoljan dosadašnjim djelovanjem te udruge, budući da udruge samog USIK-a djeluju i u najvećim Sveučilišnim centrima u Hrvatskoj?

Moram priznati da sam zadovoljan dosadašnjim postignućima USIK-a, jer je vodstvo udruge u prethodnom mandatu, koji je ujedno i prvi mandat nakon osnivanja, ne samo realiziralo sve postavljene zadatke od strane studenata koji su vođenje udruge povjerili ljudima koje su izabrali na čelna mjesta u udruzi prilikom osnivanja USIK-a, nego su   ostvarena postignuća još i veća. Izdvojio bih postavljanje udruge na 'stabilne noge' kroz članstvo velikog broja studenata Imotske krajine u USIK-u, što naravno daje legitimitet imenu koje nosimo, preko uspostavljanja vrlo čvrste suradnje sa sličnim udrugama iz svih krajeva Lijepe naše i susjedne nam Bosne i Hercegovine, kvalitetne suradnje s, kako se kolokvijalno kaže, „klerom i svijetom“, preko dobivanja na korištenje prostorija za rad udruge u Splitu i Zagrebu, što je od krucijalnog značaja za našu opstojnost i djelovanje, do našeg najvećeg uspjeha, a to su stipendije i besplatni prijevoz za redovne studente Imotske krajine na linijama Imotski – sveučilišni centri u kojima studiraju (Split, Zagreb, Zadar, Osijek). Morat ćete se složiti sa mnom kada kažem da to u ovom vremenu svekolike krize, kako u cijelom svijetu, tako i u Hrvatskoj, što je posebno izraženo u našem kraju nije zanemariv uspjeh i, dakako, nije od malog značaja za budžete naših studenata i njihovih obitelji, poglavito onih koje broje i po nekoliko studenata. U pitanju ste spomenuli rad USIK-a preko Područnih odbora u sveučilišnim gradovima. To bih posebno naglasio jer to zorno prikazuje naše misli. Naše sjedište je u Imotskom, jer je naš grad duboko ukorijenjen u našim mislima i osjećajima, te se svakako želimo nakon školovanja vratiti u Imotsku krajinu i pripomoći njenoj izgradnji našim zalaganjem i znanjem u budućnosti, no sada smo zbog nepostojanja višeg ili visokog obrazovanja u Imotskom primorani djelovati u sveučilišnim centrima. Također to naglašavam jer je taj model rada neviđen u studentskim udrugama u Hrvatskoj koje redom djeluju u samo jednom gradu, npr. samo u Zagrebu, samo u Splitu, itd. To nas čini posebnima i neusporedivo organiziranijima od svih ostalih, a tome u prilog ide i činjenica da USIK-om rukovodi, kroz Upravni i Područne odbore preko 30 mladih Imoćana i Imoćanki. To svakako osigurava svijetlu budućnost imotskog nam kraja kroz mlade, povezane intelektualce koji će dati svoje priloge Imotskoj krajini kada za to dođe vrijeme. I na kraju, da konkretno odgovorim na postavljeno pitanje, itekako sam zadovoljan dosadašnjim djelovanjem USIK-a, što nam neće biti razlog za opuštanje već podastrijeh za daljnji sustavan i kvalitetan rad jer uvijek može bolje, čemu težimo i što će, siguran sam, novo vodstvo udruge u ovom mandatu i pokazati!

Što je s imotskim studentima u Mostaru, hoće li se i u gradu na Neretvi osnivati  podružnica i kakva je tu situacija s besplatnim pokazima prilikom prijevoza?

Područni odbor USIK-a u Mostaru neformalno djeluje i sada, nedostaje samo formalni, službeni čin osnivanja podružnice u Mostaru, što će biti obavljeno u prvim mjesecima ovoga mandata, a o tome će javnost biti obaviještena putem medija. Posebno smo osjetljivi na pitanje podružnice udruge u Mostaru jer i mi, koliko je u našoj moći, tim činom želimo pripomoći sprječavanju pustošenja Bosne i Hercegovine katolicima i Hrvatima, posebno mladim, pametnim i sposobnim ljudima. Ista je situacija i na zadarskom Sveučilištu. Što se tiče besplatnog prijevoza za imotske studente koji studiraju u Mostaru, već neko vrijeme bezuspješno ulažemo napore da se to pitanje riješi, jer je najveći problem tog pitanja nedostatak lijina Autopoduzeća, a ne volja za rješenje, pa ne mogu sa sigurnošću reći da će biti riješeno, ali čvrsto obećavam da će vodstvo USIK-a dati sve o sebe, da i naši studenti koji studiraju u Mostaru imaju besplatan prijevoz, kao i studenti koji studiraju u gradovima Republike Hrvatske.

S obzirom na to, kako suradnja imotskog USIK-a i Grada nije na zadovoljavajućoj razini, koji i kakvi se to napori ulažu, da bi se ti odnosi promijenili?

Ako pričamo o suradnji Udruge studenata Imotske krajine s gradom, u razgovor moramo uključiti i općine s područja Imotske krajine, jer zastupam mišljenje da se Imotska krajina mora gledati kao jedna cjelina, kojoj je grad Imotski pokretač i 'lokomotiva', ali ne pristajem na isticanje ili izdvajanje bilo koje od lokalnih samouprava s područja naše Krajine, jer ništa suprotno nije u cilju ravnomjernog ili, ako hoćete, ikakvog razvoja Imotske krajine u budućnosti. Prošla su vremena kad se trebalo razdvajati kako bi se u svaki kutak našeg kraja dovela struja, voda, telefon i ostale blagodati modernog vremena. To je obavljeno, što je za pohvalu, jer obrambeni Domovinski rat u Hrvatskoj nije daleko iza nas, ali nam sada trebaju radna mjesta i industrijska zona kako bi se u Imotsku krajinu vratio život, a za taj korak nam treba čak i više od jedinstva obnašatelja vlasti na području Imotske krajine. Suradnja USIK-a s imotskim lokalnim samoupravama je na dobroj, solidnoj razini, čemu su dokaz stipendije i pokazi za studente koji su osigurani uz veliki pritisak i trud vodstva USIK-a, ali i dobrom voljom načelnika općina. Naravno da sve u životu uvijek može bolje, pa tako i spomenuta suradnja, u što vjerujem i ulagat ću velike napore u tu svrhu dok budem na čelu udruge.

Kako će prema tebi proteći slijedeći lokalni izbori u Imotskoj krajini, jesu li moguća iznenađenja na vodećim mjestima lokalnih čelnika?

Kada već govorimo o lokanim izborima i lokalnim samoupravama s područja Imotske krajine, tim više kada nastupam iz pozicije predsjednika USIK-a, želim naglasiti da se vodstvo udruge, kao i većina imotskih studenata interesira za budućnost Imotske krajine, te se ne libi preuzeti na sebe odgovornost za budućnost našeg kraja, naravno koliko smo u mogućnosti utjecati na procese koji se događaju, za sada. Za reći mi je da sam ponosan istaknuti kako je donedavni predsjednik podružnice Udruge studenata Imotske krajine u Splitu, Josip Šerić odnedavno predsjednik Općinskog vijeća općine Podbablje, kao nestranački član Vijeća, te je, složit ćete se, vidljiv pomak na bolje, puno bolje u funkcioniranju Vijeća u odnosu na vremena kad su njime upravljali neki drugi predsjednici. To je zasigurno put kojim trebaju ići politički procesi u Imotskoj krajini, a to je da se mladim ljudima, koji su dokazani u uspješnom obavljanju nekih rukovodećih funkcija da prostor i u vođenjima lokalnih samouprava iz naših krajeva. Kada su naši vršnjaci mogli oružjem i krunicom obraniti našu Domovinu od agresora, možemo i mi u ovim mirnodopskim vremenima braniti našu Domovinu pripomaganjem u njenom razvoju i poboljšavanju. U tom svjetlu bih rekao da u Josipu Šeriću vidim najveći potencijal za obnašanje jedne od važniji javnih funkcija u Imotskoj krajini nakon predstojećih lokalnih izbora.

Planovi USIK-a u budućnosti i politički planovi?


Plan upravljanja udrugom u ovom mandatu je takav da se održe dosadašnji uspjesi USIK-a, uz poboljšanja u kojim je god područjima to moguće, te bih stavio težište na uključenje mlađih generacija imotskih studenata u vođenje udruge, prvo na razinama područnih odbora, a kasnije, po isteku ovog mandata i njihovo preuzimanje rukovođenja cijelim USIK-om. Također nastaviti ćemo s brojnim projektima od kojih su neki USIK-ova ženska klapa „Nuše“, volontiranje imotskih studenata u Domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske srbi, Dan sveučilišta u imotskim srednjim školama za koji smo sredstava dobili na natječaju Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, brojne javne tribine, predstavljanja knjiga, zabave, druženja, i ostalo. O političkim planovima nekom drugom prilikom, vjerojatno u bližoj budućnosti.


Razgovarao: Darko Lončar