Home Kolumne IN MEMORIAM: Ferdo Bušić
Srijeda, 21 Veljača 2018
IN MEMORIAM: Ferdo Bušić

Ferdo Bušić, 14. 10. 1948. - 12. 11. 2011.

FERDO Bušić rođen je 14. listopada 1948. godine u Vinjanima Donjim, nedaleko Imotskog u radničkoj obitelji s troje djece. Odrastao je u rodnom mjestu u druženjima s vršnjacima i obavljajući očekivane aktivnosti za djecu tog kraja i tog vremena. Važno je naglasiti da je Ferdo odrastao u obitelji i sredini koja ga je za cijeli život obdarila ljubavlju prema Domovini, što će mu kasnije obilježiti život! Osnovno obrazovanje je završio u rodnim Vinjanima a srednje u nedalekom Imotskom.

Ferdo na fakultet odlazi u Zagreb, nakon upisa na studij Književnosti na Filozofskom fakultetu, te tada kreće najzanimljiviji dio Njegova ovozemaljskog života kada postaje jednim od najistaknutijih lica Hrvatskog proljeća. U to je vrijeme obnašao funkciju tajnika Saveza studenata Zagreb, kada je Dražen Budiša bio predsjednik! Za nas studente Imotske krajine važno je spomenuti da je Ferdo u to vrijeme bio osnivač i predsjednik Kluba studenata Imotske krajine. Prema Ferdinim svjedočanstvima za života, najmilije iz tog vremena pamtio je druženja s još jednim Bušićem, također pokojnim Brunom! Zasigurno da je i to prijateljstvo dalo obola izgradnji Ferdine osobe onakve kakvom smo ga poznavali. Nažalost, po slomu Hrvatskog proljeća, Ferdo zajedno s ostalim liderima pokreta biva uhapšen, nakon čega mu je presuđeno na dvije godine strogog zatvora. Kaznu je odslužio u Staroj Gradišci.

Nakon odsluženja kazne Ferdo završava fakultet, te se nakon kraćeg vremena zapošljava kao profesor u Hrvatskom zagorju. Tamo upoznaje i svoju buduću suprugu Blanku s kojom je dobio dvoje djece, sina Mislava i kćer Janu.

Po stvaranju samostalne Republike Hrvatske, Ferdo sudjeluje u stvaranju HSLS-a, čiji je dugogodišnji aktivni član. Bio je zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba u dva mandata, te jedan mandat član Poglavarstva grada Zagreba. Godine 2003. je bio 8. na stranačkoj listi u 1. izbornoj jedinici za Sabor. Bio je dugo godina ravnatelj škole u Zagrebu, te direktor nekoliko poduzeća, kao i osnivač i dugogodišnji predsjednik Udruge Vinjančana u Zagrebu! Također je svojim djelovanjem neizmjerno pomogao našem USIK-u, prenošenjem kontakata, pružanjem svesrdne podrške u radu i pomoći u realizaciji naših projekata! Na tome mu trebamo biti vječno zahvalni.

Smrt ga je nažalost, još mlada, zatekla na hrvatskoj planini, Velebitu, subotnjeg dana 12. studenog 2011. godine, gdje je prvi put planinario s društvom. Umro je na funkciji ravnatelja Tribine grada Zagreba!

Ferdo je bio najljepši cvijet Hrvatskog proljeća… Nažalost, prerano je taj cvijet uvenuo. Neka mu Bog podari pokoj vječni i neka mu je laka hrvatska zemlja koju je neizmjerno volio!