Home Aktivnosti Aktivnosti Udruge GOSPODARSKI FORUM: I Bog je okrenuo leđa Imotskoj krajini
Srijeda, 21 Veljača 2018
GOSPODARSKI FORUM: I Bog je okrenuo leđa Imotskoj krajini

Piše: Anamarija Puljiz / Foto: Mario Čužić

"U osnovnoj školi u Studencima ima 35 đaka i 19 zaposlenih, u Lovreću osnovna škola ima manje od 100 učenika, a i najavljeno je zatvaranje župe u Studencima, zbog racionalizacije troškova jer nema djece, nema ljudi", rekao je Ante Babić, načelnik općine Lovreć. "I Bog je okrenuo leđa Imotskoj krajini", uskoči s upadicom najnagrađivaniji imotski vinar Ante Grabovac.

U organizaciji Udruge studenata Imotske krajine, uz podršku organizacijskog odbora „Imote u Lisinskom“, održan je Prvi gospodarski forum Imotske krajine. Forum je održan 14. studenoga, ponedjeljak u prostorijama Tribine grada Zagreba.

Udruga studenata Imotske krajine imala je namjeru okupiti na jednom mjestu dokazane stručnjake na području gospodarstva te čelnike lokalne samouprave kako bi svojim mišljenjem, raspravama i zaključcima dali poticaj razvoju gospodarstva Imotske krajine.

Međutim osim Boga, Imotskoj krajini su leđa okrenuli i načelnici i gospodarstvenici, te gradonačelnik Imotskog jer se od ukupno osam načelnika i gradonačelnika, pozivu odazvao samo Ante Babić, načelnik općine Lovreć.

Od prisutnih treba svakako istaknuti vinare Antu Grabovca i Milana Grabovca, Tea Klapirića, upravitelja Braniteljske poljoprivredne zadruge „Imoćanka“, Antu Žužula iz „Sile“ te poduzetnike Marija Munitića, Gordana Pešordu i Frenkija Skaku, a moderator foruma je bio Ivica Đuzel.

Nedolazak odgovornih je jedan u nizu dokaza trenutnog raspadajućeg stanja na koje mladi Imoćani nastoje ukazati, a oni nakon što bivaju prozvani, šute i ignoriraju glas onih koji su im omogućili položaje na kojima se nalaze. No entuzijazam i sloga mladih nije pokolebana. Tako su studenti kao glavne ciljeve istakli razvoj turizma i infrastrukture te unapređenje poljoprivrede. Konačni cilj koji žele postići je lokalna razvojna agencija za područje Imotske krajine, koja bi olakšala put svima koji žele raditi, ulagati i stvarati. Agencija bi bila mjesto na kojem bi ljudi mogli dobiti konkretne upute, rješenja i odgovore za daljnja djelovanja. Mladi također žele probuditi svijest Imoćana o prirodnim bogatstvima njihovog podneblja, te onemogućiti „vikendaše“ da koče investicije i razvoj zbog, kako sami ističu, narušavanja krajobraza, dok mještani nemaju radnih mjesta, a investitori odlaze . Konstruktivna rasprava prisutnih rezultirala je dogovorom o drugom forumu, čija tema će biti razvoj poljoprivrede te o inicijativi za otvaranje jednog razreda srednje poljoprivredne škole do idućih upisa u srednje škole u lipnju 2012. godine.