Home Zanimljivosti Mirna Jukić: Slavonka sam po rođenju i Imoćanka po didu
Subota, 24 Ožujak 2018
Mirna Jukić: Slavonka sam po rođenju i Imoćanka po didu

Moj djed Josip Jukić rođen je u Lokvičićima 1927. godine, a kao mladić je napustio rodni kraj i skrasio se u Vukovaru gdje se oženio Vukovarkom. Imao je trinaestero braće i sestara. Dio obitelji još živi u Stobreču kod Splita, dok u Lokvičićima nema nikoga.

To je sve što znam iz priče svoga oca Željka koji se također rodio u Vukovaru...  priča svjetski poznata plivačica s austrijskom putovnicom. Njen otac Željko 1999. godine s cijelom obitelji napustio je Hrvatsku i skrasio se u Beču. Za svoju djecu, tada 13-godišnju Mirnu i 10-godišnjeg Dinka u Zagrebu nije mogao dobiti normalne uvjete za treniranje, dapače na plivalištu Mladosti uz Savu Jukićima nisu dali niti trenirati dok su u Austriji dobili sve uvjete za razvoj.

U Austriji je Mirna tri puta proglašavana najboljom sportašicom i na najbolji mogući način je vratila sve svojoj drugoj domovini koja je pomogla obitelji Jukić kad ih se Hrvatska “odrekla” i kad im je bilo najpotrebnije.

S Mirnom Jukić smo razgovarali na ATP turniru u Zagrebu, razgovor pročitajte u nastavku.

Austrijska ste državljanka, no krv je imotska?!

Definitivno imam u sebi te imotske krvi, vidim po sebi i svojim osjećajima, ponašanju... Što ja znam, valjda čovjek to malo naslijedi. Slavonska duša, imotska krv, tako je kod mene.

Austrijska javnost Vam je svojevremeno zamjerila navijanje za Hrvatsku prilikom Davis cup susreta u Grazu. Kako ste izgladili taj spor s Austrijancima?

- Smatram da je sve to bilo krivo shvaćeno. Po njihovom poimanju, moje veselje i navijanje s hrvatskim navijačima nije bilo u redu. Jednom sam se opekla i sad se trudim takvo nešto više ne provocirati. Trudim se svojim uspjesima i medaljama reći Austriji hvala na svemu što su mi pružili, na mogućnostima za trening i uvjetima, ali uvijek ću govoriti da znam tko sam, odakle sam i nikad to neću zaboraviti. Imam dvojno državljanstvo i imat ću ga do kraja svog života tako da se nisam odrekla Hrvatske, niti to planiram.

Možda je Vaš nedosanjani san slušati „Lijepu našu“ na postolju!

- Uvijek se sjetim 2001. godine kad je na Malti bilo Europsko juniorsko prvenstvo u plivanju, meni je bilo 15 godina kad sam osvojila tri zlata za Austriju, a Duje Draganja tri zlata za Hrvatsku pa su novine pisale nešto u stilu da nismo bili takvi kakvi smo bili, Hrvatska bi možda imala šest zlata. Uistinu, ne bi bilo ničeg ljepšeg nego nastupati za Hrvatsku i slušati hrvatsku himnu, ali splet okolnosti je bio takav. Teško je razmišljati danas što bi bilo da je bilo, jer pitanje je da sam ostala u Zagrebu bi li se moja karijera razvila tim putem kojim se razvila. Ja sam sa trinaest godina dobila tu priliku, rekli su dođite, dat ćemo vam sve uvjete za treniranje i to je bilo sve. Sa trinaest godina ne može čovjek za tebe reći da si neka super zvijezda ili talent. Samo sam svojim trudom i radom dovela sebe, zajedno s ocem koji me je trenirao, tu gdje jesam.

Koje hrvatske glazbenike volite slušati?

- Svašta od glazbe slušam, od tamburice, klapa do rocka: Olivera, Gibonnija, Tonija Cetinskog, Ninu Badrić, Vannu, Škoru, Prljavo kazalište, Thompsona, Gazde, Najbolje hrvatske tamburaše, na iPodu imam raznoliki repertoar hrvatske glazbe.

Hoćete li i ove godine doći ljetovati na Jadranu ili imate neke druge planove?

- Životna mi je želja obići i upoznati svaki kutak Lijepe naše i definitivno ću morati doći u Imotski, u rodni kraj moga dide Josipa. Srce vuče tamo odakle je i poteklo, ili kako moj otac Željko uvijek zna reći: „E, takvi smo ti mi Imoćani!“

Izvor: imotskenovine.hr / Mario Ćužić