Home
Subota, 24 Ožujak 2018
Članovi USIK-a u sklopu Koordinacije zavičajnih studentskih udruga položili vijenac i zapalili svijeću prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Povodom dvanaeste obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana hrvatski sveučilištarci okupljeni u "Kordinaciji zavičajnih studentskih udruga", čiji je jedan od važnijih dijelova i naš USIK, položili su vijenac i zapalili svijeću na Predsjednikov grob.

"U trentucima kad nas je političko djelovanje dovelo na prag ulaska Hrvatske u EU i pisanje nove stranice hrvatske povijesti, smatramo da je izuzetno važno da na tom putu ne zaboravimo svoje narodne veličine i državotvorce, koji su se kroz povijest borili za hrvatsko samooprijedjeljenje i samostalnost. Korijeni nacionalnog buđenja i nacionalne svijesti oduvijek su duboko sezali upravo do studentskih krugova, od Stjepana Radića i odupiranja mađarskoj hegemoniji, do Hrvatskog proljeća. Kroz razne projekte i događaje, između ostaloga i kroz ovakva obilježavanja obljetnica, hrvatski studenti iz svih krajeva Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine okupljeni u kordinaciju studentskih zavičajnih udruga i dalje će težiti tome da njeguju ostavštvinu prošlih generacija i da na primjeran i dostojanstven način reagiraju na različita pozitivna i negativna događanja u društvu, to smatramo svojim pravom i svojom moralnom obavezom", riječi su naših sveučilištaraca.

 
Raj ne Zemlji, ne?

Modro jezero je jedno od najljepših prirodnih bisera Dalmacije i Hrvatske, koje i presušeno ima svoje čari. U četvrtak navečer je kristalno čisto nebo, mjesečeva svjetlost kao u pola dana obasjala strme hridine, putove koje vode do njegovog dna i samo presušeno dno. Uokrug jezera osvijetljeno središte Imotskog davalo je poseban ugođaj. Veličanstveni prizor, koji je digitalni  fotoaparat Boška Ćosića vrlo lijepo zabilježio. Ova fotografija sasvim sigurno može zamjeniti tisuću riječi stoga vas ostavljamo da uživate u ovoj ljepoti!

Više...
 
IN MEMORIAM: Ferdo Bušić

Ferdo Bušić, 14. 10. 1948. - 12. 11. 2011.

FERDO Bušić rođen je 14. listopada 1948. godine u Vinjanima Donjim, nedaleko Imotskog u radničkoj obitelji s troje djece. Odrastao je u rodnom mjestu u druženjima s vršnjacima i obavljajući očekivane aktivnosti za djecu tog kraja i tog vremena. Važno je naglasiti da je Ferdo odrastao u obitelji i sredini koja ga je za cijeli život obdarila ljubavlju prema Domovini, što će mu kasnije obilježiti život! Osnovno obrazovanje je završio u rodnim Vinjanima a srednje u nedalekom Imotskom.

Ferdo na fakultet odlazi u Zagreb, nakon upisa na studij Književnosti na Filozofskom fakultetu, te tada kreće najzanimljiviji dio Njegova ovozemaljskog života kada postaje jednim od najistaknutijih lica Hrvatskog proljeća. U to je vrijeme obnašao funkciju tajnika Saveza studenata Zagreb, kada je Dražen Budiša bio predsjednik! Za nas studente Imotske krajine važno je spomenuti da je Ferdo u to vrijeme bio osnivač i predsjednik Kluba studenata Imotske krajine. Prema Ferdinim svjedočanstvima za života, najmilije iz tog vremena pamtio je druženja s još jednim Bušićem, također pokojnim Brunom! Zasigurno da je i to prijateljstvo dalo obola izgradnji Ferdine osobe onakve kakvom smo ga poznavali. Nažalost, po slomu Hrvatskog proljeća, Ferdo zajedno s ostalim liderima pokreta biva uhapšen, nakon čega mu je presuđeno na dvije godine strogog zatvora. Kaznu je odslužio u Staroj Gradišci.

Više...
 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 11 od 27